8 ТРАВНЯ

Пам’ятний день встановлений з метою гідного вшанування подвигу українського народу та його внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні.

Історія Дня пам’яті та примирення

7 травня 1945 року у французькому місті Реймсі був підписаний Акт воєнної капітуляції Німеччини, який набув чинності 8 травня о 23:01. Проте на вимогу Кремля 9 травня 1945 року о 00:43 за московським часом у передмісті німецької столиці Карлсхорсті був підписаний ще один "Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини".

За своєю суттю другий "Акт" підтвердив документ, підписаний днем раніше у Реймсі, і підтвердив час припинення вогню – 8 травня о 23:01 за середньоєвропейським часом (9 травня о 1:01 за московським).

У 2004 році рішенням 59-ї сесії Генеральної асамблеї ООН 8 та 9 травня було проголошено Днями пам’яті та примирення. Резолюція ООН пропонує державам-членам ООН, неурядовим організаціям і приватним особам в один або обидва ці дні вшановувати пам’ять усіх жертв Другої світової війни.

День пам’яті та примирення в Україні

В Україні відзначають День пам’яті і примирення в річницю капітуляції нацистської Німеччини – 8 травня.

Робиться це відповідно до указу президента України від 24 березня 2015 року, а також закону України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років", який набув чинності 21 травня 2015 року.

Пам’ятний день встановлений з метою "гідного вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих".

Символом Дня пам’яті є червоний мак і гасло "1939-1945. Ніколи знову". Червоний мак уособлює кривавий слід від кулі та вважається міжнародним символом пам’яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.