2 ЖОВТНЯ

2 жовтня в Україні відзначають День учителя, який цього року проходить в умовах повномасштабного вторгнення Росії. Українські вчителі демонструють справжню відданість своїм учням та професії, продовжуючи працювати навіть у найскладніших обставинах.

Професія вчителя — одна з найблагородніших і найважливіших, які існують на землі. Вам доводиться щодня виконувати важку роботу, допомагаючи дітям не тільки вбирати нову інформацію, а й формуватися як особистостям. Своєю мудрістю та вмінням знайти підхід до кожного ви трансформуєте наше суспільство, а значить — і наше майбутнє. Спасибі, за вашу колосальну працю. Ви — справжній приклад для наслідування!

Ідея святкувати День учителя задля вшанування працівників освіти з'явилася в багатьох країнах з XIX століття — переважно заходи присвячувалися видатним місцевим педагогам або визначним історичним подіям галузі. Наприклад, День вчителя в Аргентині (11 вересня) заснований у пам'ять видатного педагога-активіста, президента країни Домінго Фаустіно Сарм'єнто, а в Індії (5 вересня) — на честь філософа, громадського діяча і також президента країни Сарвепаллі Радхакришнана.

У республіках СРСР свято вчителів почали відзначати з 1965 року.

Офіційно День учителя був закріплений 1980 року Постановою Президії Верховної Ради СРСР «Про святкові та пам'ятні дати». Відзначався у першу неділю жовтня.

У незалежній Україні «на підтримку ініціативи працівників освіти» День вчителів установлено відзначати щорічно у першу неділю жовтня