9 листопада

День украї́нської писе́мності та мо́ви — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

 

До дня української мови та писемності  вихованка гуртка "Журналістики" Жанна Карпова присвятила свю статтю. 

День української мови та писемності                                                  

Дев’яте листопада. Ніби то звичайний день. Та хіба?.. Це - День української мови та писемності. Начебто слова прості та зрозумілі, але - який сенс вони несуть?..

Свято запроваджене Леонідом Кучмою, другим Президентом України, указом від 1997 року, на честь Нестора Літописця.

Перший раз свято відбулося 24 травня 2000 року, до дня Кирила та Мефодія, творців слов’янської писемності. Тоді вперше був написаний Диктант національної єдності.

Згодом традиційною датою написання стало 9 листопада — День української писемності та мови.

У цей день українці вшановують пам’ять Нестора Літописця. Він вважається «батьком» української писемності, послідовником Кирила та Мефодія.

На мою думку, в цей день ми, українці, наполягаємо на важливості розвитку української мови та звертаємо увагу на те, що не слід нехтувати нею. Багато хто не знає, що зараз понад 45 мільйонів людей розмовляє українською. Хоча більшість з них проживає на території України, наша милозвучна мова розповсюдилася в Білорусі, Молдові, Росії, Польщі, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді й США! Одним словом, скрізь, де мешкають наші брати - українці. Наша рідна мова посідає друге місце за популярністю серед слов’янських мов! І входить до третього десятка найпоширеніших мов світу! А в світі, взагалі-то, 7000 мов! І це за умови, що не всі громадяни України розмовляють українською… що дуже прикро...

А от уявімо собі, що всі наші співгромадяни вживатимуть українську мову!  Який це буде величезний внесок у її історію та розвиток!  

Ось, що ми маємо показати цим днем! Нашу силу! Нашу спільну мету!

Але чому саме 9 листопада?...

…Колись, в минулому, була цікава традиція. На честь іменин Святого Нестора 9 листопада батьки відводили до школи дітей, а самі йшли до церкви, поставити свічку і благати могутнього Нестора Літописця допомогти дітям у навчанні.

Зараз, звісно, також є свої сучасні традиції, щодо українського свята. В день писемності, більшість українців пише Диктант національної єдності. В цьому році він 20 за рахунком, ювілейний! О 9.15 в прямому ефірі UA: Українське Радіо начитають текст, що його може записати будь-який бажаючий. Та я вірю, що правильно це зробити може лише справжній українець - неважливо якого етнічного походження!

Така акція триває вже двадцять років поспіль! Уявіть собі! Двадцять! Пишеться оригінальний текст, якого до моменту трансляції ніхто не бачив. Пишуть диктант лише від руки.

З роками кількість охочих зростає. Радіо «Свобода» повідомляє, що на даний момент приймає участь у флешмобі не лише Україна, а й Німеччина, Бельгія, Велика Британія, Канада, Аргентина, Литва, Норвегія, Польща, Швеція, Франція, Росія, Білорусь, Молдова, й навіть далекий Таїланд! З усіх країн роботи надсилаються перевірочній комісії, яка визначає й надсилає результати.

Бачите, який прогрес! Закликаю Вас: нумо, покажемо, на що ми здатні! Нас об’єднує найголовніше – бажання знати й розповсюджувати українську мову! І в нас, українців, її ніхто не відбере!